Carlos Sainz - Nieuws, Biografie & Race uitslagen 2024 (2024)

Biografie van Carlos Sainz

De Spanjaard Carlos Sainz komt uit een echte racefamilie. Zijn vader, die ook Carlos heet, is een wereldkampioen en Dakar-winnaar in de rallysport. Het is dan ook niet vreemd dat Carlos junior ook in de racesport en uiteindelijk zelfs de Formule 1 terecht is gekomen. Na een aantal jaren onder de hoede van Red Bull, maakte hij de overstap naar Renault en uiteindelijk McLaren. Tegenwoordig komt hij naast Charles Leclerc uit voor Ferrari.

Jonge jaren

Carlos Sainz ging in zijn jonge jaren snel door de bekende stappen in de autosport heen. Zo begon hij met karten en binnen een paar jaar had hij al verschillende kampioenschappen binnen. Hij was nog maar 15 jaar toen hij het in de echte auto’s mocht gaan proberen. Dat deed hij in de Formule BMW in 2010. In datzelfde jaar werd hij lid van het opleidingsprogramma van Red Bull waar jonge coureurs worden klaargestoomd voor de Formule 1. In zijn eerste race in het Pacific-kampioenschap van de Formule BMW werd hij direct tweede. Die plek leverde hem geen punten op omdat hij niet deelnam aan het kampioenschap, maar zijn naam was gevestigd. Later in het seizoen won hij nog drie races, waaronder op het beruchte stratencircuit van Macau. Sainz bleef in de twee jaren die volgden veel ereplaatsen bijeen rijden en al snel werd het tijd voor een volgende stap. Hij stapte dan ook over naar de Engelse en Europese Formule 3-kampioenschappen en won in die twee klassen samen zeven races.

Naar de Formule 1

In 2015 was hij één van de twee nieuwe gezichten bij Toro Rosso. De Toro Rosso-coureurs van het jaar ervoor hadden niet kunnen brengen wat het team verwachtte en daarom werden er jonge talenten uit de opleiding van Red Bull, zoals Sainz, doorgeschoven. Voor de Spanjaard was het een droom om in dezelfde klasse als zijn held Fernando Alonso uit te komen terwijl Alonso zelf ook nog zou meedoen. Ook was hij onder de indruk dat hij de baan zou delen met oud-wereldkampioenen als Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Hij wilde gelijk indruk maken en punten halen was dan ook zijn eerste doel als kersverse Formule 1 coureur.

In het eerste jaar

Sainz werd tweede rijder bij Toro Rosso in 2015 omdat een andere nieuwkomer, Max Verstappen, de plek van eerste rijder kreeg. Dat weerhield Sainz er niet van om te laten zien wat hij allemaal in huis had als coureur. Hij opende zijn loopbaan direct met een negende plek in Australië en een achtste positie in Maleisië. Later in het jaar zou een zevende plek in de Grand Prix van de Verenigde Staten zijn beste prestatie van het seizoen betekenen. Hij verzamelde een totaal van 18 punten voor het wereldkampioenschap. Daarmee eindigde hij in zijn eerste seizoen als vijftiende in de eindstand.

Groei

In zijn tweede jaar verbeterde Carlos Sainz zich sterk. Zo wist hij bijvoorbeeld maar liefst tien keer een race in de top tien te finishen. Bovendien leek hij sterker terug te komen nadat hij gedurende het seizoen een kleine dip kende. Tegen het einde van het seizoen 2016 zette hij zijn beste prestaties als Formule 1-coureur tot dan toe neer. Eerst finishte hij als zesde in de Verenigde Staten, daarna deed hij hetzelfde in de moeilijke regenrace van Brazilië. Hij verzamelde op die manier 46 punten en eindigde het jaar als twaalfde in de wk-stand.

Over naar Renault

Sainz maakte in 2017 opnieuw deel uit van Toro Rosso. Het doel voor Sainz was nog altijd om hogerop te komen bij de grote teams in de wereld van de Formule 1. Hij had daarin het voorbeeld gezien van zijn voormalige teamgenoot Max Verstappen die tegelijk met hem binnenkwam, maar inmiddels al voor Red Bull Racing uitkwam. Sainz had aangegeven ook een dergelijke stap te willen en kunnen maken. Een kans om hogerop te komen, presenteerde zich na de zomer van 2017. Renault ontsloeg Jolyon Palmer, en ter compensatie van het vroegtijdig beëindigen van de motorendeal tussen Toro Rosso en Renault, besloot men Sainz over te hevelen naar Renault. Daar reed hij het laatste kwart van het seizoen.

Achter Alonso aan

In 2018 reed Sainz zijn eerste en laatste volledige seizoen bij Renault. Met Nico Hülkenberg als teamgenoot moest Sainz er flink aan trekken om indruk te maken en uiteindelijk moest hij ook zijn meerdere erkennen in de Duitser. Sainz eindigde als tiende in het kampioenschap; één plaatsje lager dan een jaar eerder. Inmiddels had Red Bull de banden met Sainz verbroken en was hij dus vrij om te gaan waar hij wilde. Een overstap naar McLaren, waar hij in de voetsporen trad van zijn inmiddels vertrokken idool Fernando Alonso, was het resultaat. Hoewel het McLaren niet goed afging in 2018, had Sainz goede hoop dat hij samen met dat team naar de top toe kan gaan werken.Dit lukte in 2019 echter niet. Hij scoorde wel 40 punten meer dan het jaar daarvoor, maar het was alleen genoeg voor de zesde plaats in het wereldkampioenschap. In 2020 werd er ook maar een kleine stap vooruit gezet. Sainz scoorde weer tien punten meer, maar het leverde hem wederom de zesde plaats op. Sainz zag bij McLaren niet genoeg ontwikkeling en vertrok.

Sainz naar Ferrari

De Spanjaard verhuisde naar Ferrari, waar hij in 2021 samen met Charles Leclerc voor eerherstel voor Ferrari moest zorgen. Dit lukte. Leclerc en Sainz streden allebei met Lando Norris om de vijfde plaats in het wereldkampioenschap, en met 164.5 punten had Sainz meer punten veroverd dan bij McLaren. Toch zou het voor de Spanjaard wel pijnlijk zijn dat McLaren juist na zijn vertrek een stap gezet leek te hebben.

2022 en 2023 bij Ferrari

In 2022 en 2023 bleek Sainz zijn meerdere te moeten erkennen in teamgenoot Leclerc, die uitgroeide tot kopman van Ferrari. Sainz veroverde in 2022 in totaal 246 punten, waardoor hij op P5 terecht zou komen en 62 punten minder scoorde dan zijn teamgenoot. Sainz won wel zijn eerste race in de Formule 1: de Grand Prix van Groot-Brittannië, maar dat was dan ook wel het enige hoogtepunt van het seizoen voor de Spanjaard. In 2023 was de situatie niet veel anders. Het duurde tot de Italiaanse Grand Prix voordat hij zijn eerste podium scoorde. Meteen daarna sleepte hij zijn enige overwinning van het seizoen binnen in Singapore. Uiteindelijk werd hij zevende in de eindstand, zes punten achter Leclerc.

Wat verdient Carlos Sainz?

Hoewel de exacte salarissen van Formule 1-coureurs vaak maar bij een handvol mensen bekend zijn, is er vaak een goede schatting te doen. Naar verluidt verdient Carlos Sainz bij het team van Ferrari ruim 7,3 miljoen euro. Daarnaast kan hij bij de Italiaanse renstal rekenen op de nodige bonussen bij goede prestaties. Daarnaast zal hij ook ongetwijfeld een Ferrari van de zaak krijgen. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 45 miljoen euro.

Carlos Sainz - Nieuws, Biografie & Race uitslagen 2024 (2024)

FAQs

Where will Carlos Sainz go in 2025? ›

Former F1 champion Damon Hill and ex-driver Pedro de la Rosa both claim that Carlos Sainz's best move for 2025 is Audi. This comes as the Spanish driver is set to be replaced at Ferrari next year by seven-time champion Lewis Hamilton.

Has Carlos Sainz ever won a race in F1? ›

At the 2022 British Grand Prix, Sainz took his maiden Formula One pole position and career win. He achieved his second Formula One win at the 2023 Singapore Grand Prix, after starting on pole position for the fifth time in his career. He is set to leave Ferrari at the end of 2024 as Lewis Hamilton joins the team.

What is Carlos Sainz ethnicity? ›

No wonder Sainz has earned the nickname Chilli. But the Spaniard is intelligent as well as instinctive, thinking his way through a race and into the points.

What nationality is Carlos Sainz's parents? ›

Carlos Sainz Vázquez de Castro, better known now as Carlos Sainz Jr., is the son of Spanish rallying great Carlos Sainz Sr. and an F1 driver currently racing for the mighty Scuderia Ferrari team.

How much is Carlos Sainz making? ›

F1 driver salaries
PosDriverSalary (USD $)
9Carlos Sainz 🇪🇸$12m
10Valtteri Bottas 🇫🇮$10m
11Daniel Ricciardo 🇦🇺$7m
12Oscar Piastri 🇦🇺$6m
17 more rows
Mar 21, 2024

How many wins does Carlos Sainz have in his career? ›

Carlos Sainz: Driving Stats and Results

Race Wins: 1 (1 total) Pole Positions: 2 (2 total) Grand Prix: 48 (166 total) Total Podiums: 15.

How many languages does Carlos Sainz speak? ›

He speaks multiple languages, not only being proficient in his native Spanish but also fluent in English and Italian. Like many other F1 drivers, Carlos loves dogs and has his own pup called Piñón.

Why is Carlos Sainz number 55? ›

Carlos Sainz has given his Ferrari #55. "The S of my first name is like a 5 and so is the S of my last name, so that makes #55". Moreover, the #5 is his favourite number, but that was already taken by Sebastian Vettel. With this self-invented word game he reached #55.

Has Charles Leclerc ever won a race? ›

Leclerc finished runner-up to Max Verstappen in the 2022 World Drivers' Championship. Leclerc has won 5 races and attained 23 pole positions in Formula One. He scored the first grand slam of his career at the 2022 Australian Grand Prix.

Does Carlos Sainz have a sister? ›

What is the max height for F1? ›

There is no specific height limit to become an Formula 1 (F1) driver. However, height can be a consideration in the sport due to the design of the race car and the need for aerodynamic efficiency and weight distribution.

Where did Carlos Sainz Jr go to school? ›

He studied at the Retamar school in Pozuelo de Alarcón and later at the University of Law until the second year, leaving them to devote himself professionally to race car driving, encouraged by his brother Antonio and his friends Juan Carlos Oñoro and Juanjo Lacalle.

Is Carlos Sainz senior married? ›

Does Carlos Sainz Jr have a brother? ›

His son, Carlos Sainz Jr., is also a professional racing driver, currently competing for Scuderia Ferrari in Formula One. He also has an older brother named Antonio Sainz, born on 10 December 1957, who was also a rally driver.

Does Carlos Sainz Jr have siblings? ›

Who is Carlos Sainz going to drive for in 2025? ›

Carlos Sainz will drive for Mercedes in 2024, according to Italy's La Gazzetta dello Sport. This would then be a direct swap between Lewis Hamilton and Sainz. According to the pink sports newspaper, it is Sainz who will race for Mercedes in 2025.

Is Carlos Sainz going to Mercedes? ›

Last week, La Gazzetta dello Sport revealed that Carlos Sainz will drive for Mercedes next season.

Who will drive for Mercedes in 2025? ›

Mercedes. At the same time, Mercedes confirmed George Russell would remain as Hamilton's team-mate until the end of 2025. Having previously confirmed to PlanetF1.com earlier in 2023 he would remain a long-term part of the Mercedes structure, they confirmed that his deal would run until the 2025 campaign.

Who will drive for Ferrari in 2025? ›

Lewis Hamilton will make a sensational move to Ferrari for the 2025 Formula One season on a multiyear contract, the Italian team confirmed on Thursday.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 5626

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.